Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Το σχολικό κέρασμα των αγοριών και τα γλυκά του πάρτι

Λοιπόν, για τα γλυκά του πάρτι δεν έχω να γράψω πολλά! Το διαδίκτυο αποδείχτηκε σωστός θησαυρός, αφού τις περισσότερες συνταγές τις πήρα από εκεί. Δεν είχα χρόνο για πειραματισμούς. Έκανα όμως ένα και μοναδικό πείραμα και αποδείχτηκε μοιραίο... Αλλά θα σας τα γράψω αναλυτικά παρακάτω.
Tα cupcakes βανίλιας τα έχω ξαναφτιάξει και τη συνταγή μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ. Από πάνω έριξα χρωματισμένο γλάσο, το οποίο έχει γεύση βανίλιας και το βρήκα ΕΔΩ. Το προϊόν το γνώριζα ήδη από ξένα blogs κι επιτέλους πριν λίγο καιρό το βρήκα και στα μέρη μας. Αυτά τα κουφέτα λιώνουν εύκολα και γρήγορα σε μπεν μαρί, σαν απλή κουβερτούρα, αλλά και σε φούρνο μικροκυμμάτων.


Τα νηστίσιμα σοκολατάκια με ινδοκάρυδο και δαμάσκηνο θα τα βρείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ αντίστοιχα.
Είναι και οι δύο εκδοχές υπέροχες, αλλά εγώ είμαι λάτρης της καρύδας, οπότε καταλαβαίνετε... Τα λάτρεψα!


Στις τούρτες τώρα.
Η τούρτα του Ορφέα ήταν ένας απλός κορμός σοκολάτας και μάλιστα νηστίσιμος. Εύκολος και νόστιμος για τους ενήλικες, πιο δύσκολος για τα παιδιά, αφού είναι φτιαγμένος με ταχίνι. Τον είχα δοκιμάσει τις προηγούμενες ημέρες, μου άρεσε πολύ και αποφάσισα να τον φτιάξω στο πάρτι. Τη συνταγή θα τη βρείτε ΕΔΩ. Η μόνη διαφορά είναι ότι χρησιμοποίησα 2/3 απλό ταχίνι και 1/3 ταχίνι με πορτοκάλι (και όχι εξ ολοκλήρου ταχίνι με πορτοκάλι).


Και φτάσαμε στην τούρτα του Φαίδωνα. Εδώ έκανα και τον πειραματισμό που προανέφερα...
Η τούρτα είχε όλες τις προοπτικές να γίνει πολύ καλή, αλλά τελευταία στιγμή αποφάσισα να προσθέσω στη ζύμη φρέσκα μύρτιλλα (τα γνωστά blueberries) και παρόλο που τα αλεύρωσα, αυτά έβγαλαν όλο τους ζουμί στο ψήσιμο, με αποτέλεσμα να λασπώσει η τούρτα και να μοιάζει με άψητη. Πφφφ νευρίασα, αλλά δεν είχα πλέον χρόνο, οπότε αποφάσισα να την κρατήσω και να την στολίσω. Τελικά φαγώθηκε, αλλά νομίζω πως ο κόσμος ήταν απλά ευγενικός... Και φυσικά επιβεβαιώθηκε η αρχική μου σκέψη, να επιλέξω δηλαδή μια από τις φανταστικές τούρτες της Ερμιόνης... Χμμμ, την επόμενη φορά!


Παρόλα αυτά θα σας δώσω τη συνταγή, γιατί η τούρτα κατά τ' άλλα είναι νόστιμη, μόνο παρακαλώ μην κάνετε το ίδιο λάθος και προσθέσετε φρέσκα φρούτα! Ναι;

Υλικά για τη ζύμη:

400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ κορν φλάουρ
30 γρ άγλυκο κακάο-σκόνη
480 ml ξινόγαλο
230 γρ βούτυρο
4 μέτρια αυγά
1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
280 γρ ζάχαρη

Για την κρέμα:

400 ml κρέμα γάλακτος
250 γρ μασκαρπόνε
1 κουταλάκι γλυκού βανίλια
80 γρ άχνη ζάχαρη


Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Κοσκινίζουμε αλεύρι-μπέικιν-κορν φλάουρ-κακάο.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και χτυπάμε καλά ν' αφρατέψουν. Ρίχνουμε τις κοσκινισμένες σκόνες εναλλάξ με το ξινόγαλο. Τέλος προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας.
Ρίχνουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη φόρμα με διάμετρο περίπου 24 εκ. και το ψήνουμε για 50-60 λεπτά στην αντίσταση.
Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει κι έπειτα το ξεφορμάρουμε. 

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την κρέμα. Χτυπάμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το μασκαρπόνε με τη βανίλια και την άχνη. Έπειτα με μια κουτάλα ανακατεύουμε απαλά τα δυο μείγματα.

Κόβουμε το παντεσπάνι στη μέση, σε δυο επίπεδα. Τοποθετούμε το κάτω παντεσπάνι στην πιατέλα σερβιρίσματος, απλώνουμε ένα μέρος από την κρέμα και τοποθετούμε από πάνω το άλλο παντεσπάνι. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της τούρτας με την κρέμα τυριού και τη στολίζουμε με κας κας, ζαχαρωτά κλπ.
Για το ombre αποτέλεσμα που έχει η τούρτα του Φαίδωνα: μοιράζουμε την κρέμα σε διαφορετικά μπολ και σε κάθε ένα από αυτά ρίχνουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής. Στο πρώτο 1-2 σταγόνες, στο δεύτερο μπολ 3-4 σταγόνες, στο επόμενο παραπάνω κ.ο.κ μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και ν' αποκτήσουν οι κρέμες τις αποχρώσεις που επιθυμούμε. Τις απλώνουμε με τη σειρά στην εξωτερική επιφάνεια της τούρτας, ξεκινώντας από το πιο ανοιχτό χρώμα και καταλήγοντας στο πιο σκούρο.
Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί η κρέμα.

Για το τέλος άφησα το κέρασμα των αγοριών, το οποίο με έβγαλε ασπροπρόσωπη!
Έψαξα αρκετά για κυπελλάκια παγωτού και τελικά βρήκα μόνο σε ζαχαροπλαστείο, αφού είναι ακόμη εκτός εποχής και το προϊόν δεν υπάρχει για την ώρα στα σούπερ μάρκετ. 
Για τη ζύμη των cupcakes χρησιμοποίησα μια παλαιότερη συνταγή, αυτήν ΕΔΩ. Έπειτα τα περιέχυσα με το γλάσο που ανέφερα και παραπάνω και στο τέλος έβαλα στην κορυφή ένα κόκκινο ζαχαρωτό, ώστε να μοιάζει με κεράσι.
Μπήκαν στα σακουλάκια τους και παραδόθηκαν τους φίλους των αγοριών.


Αυτά ήταν λοιπόν τα γλυκά μας και κάπου εδώ θα σας αφήσω! 
Ελπίζω να δω αρκετούς από εσάς στην Ψηφιακές Γειτονιές και με τους υπόλοιπους θα τα πούμε από βδομάδα με πολλά πολλά νέα!
Σας φιλώ και σας εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο!

Litsa

 Επισκεφθείτε το "Home"  στο facebook

10 σχόλια:

  1. Καλημέρα Λιτσάκι. Λίγες ώρες πριν σε δω κι από κοντά, να πω μπράβο για την προετοιμασία και φυσικά ότι παρόλο ου εγώ δεν πρόκειται να φτιάξω τούρτα, η επιλογή για τα χωνάκια γλυκάκια είναι πολύ ωραία! Εχω φάει κάτι παρόμοιο σε μία βάπτιση και παρόλο πυ δεν τρελαίνομαι για κέηκ είχα ξετρελαθεί! Καλή ξεκούραση, καλο ταξίδι και τα λέμε και από κοντά! Κάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι νοστιμιές είναι αυτές που βλέπουμε πρωί-πρωί;;; Όλα ένα κι ένα!
    Tα χωνάκια υπέροχη ιδέα. Στα υπόψιν για τη βάφτιση της Φεγγαρένιας ;)
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ ωραία Λιτσάκι!!! Το γλάσο το πήρες από το Hondos??? Γιατί αυτό το σύνδεσμο βγάζει!!! πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έφτιαξες πολύ όμορφα πράγματα!
    Με ξεσήκωσες με τα χτεσινά σου κουβαδάκια αερόστατα και σκέφτομαι να προσπαθήσω να τα φτιάξω για να κεράσει η κόρη μου τους συμμαθητές της. Καμία συμβουλή; Τα χωνάκια σου μου άρεσαν πάρα πολύ! Θα δοκιμάσω να τα φτιάξω στο party της! Οι τούρτες της Ερμιόνης φανταστικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ουάου!!! Ολα τέλεια!!
    Η γκαντεμιά με την τούρτα ήταν για το κακό το μάτι.. ;)
    Χρώμα και πάλι χρώμα σε όλα. Πολύ όμορφα !

    Σε ευχαριστώ πολύ που επέλεξες για τις όμορφες εκείνες μέρες κάτι από μένα και χαίρομαι ακόμα περισσότερο που σου πέτυχε και σου άρεσε. Κλέβω την φωτογραφία να την βάλω στον σχετικό μου φάκελο στο πίντερεστ με λινκ προς το μπλόγκ σου φυσικά!!! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη, στο μπλόγκ μου ήθελα να πω, στην ανάρτηση με τα χωνάκια.

      Διαγραφή
  6. Εντάξει μεγαλούργησες πάλι!
    Τόσα γλυκά γεμάτα χρώμα και γεύση!
    Όλα μα όλα μου άρεσαν! Σε ευχαριστώ πολύ για την αναφορά αν και νομίζω ότι η τούρτα σου θα ήταν υπέροχη και είσαι μάλλον λίγο αυστηρή με τον εαυτό σου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δώσε μου λίγη από τη γλυκιά σου ενέργεια.... Υπέροχα ήταν όλα, Λίτσα, υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτο ειναι το εργοστασιο των πιο γλυκων ιδεων !!!!!!απιθανα ολα και ονειρεμενα!!!!!
    σε φιλω! και σου ευχομαι μια γλυκια και φωτεινη βδομαδα σα την αναρτηση σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ δελεαστικά όλα είναι η αλήθεια, αλλά τα χωνάκια - cupcakes με ξετρέλαναν!!!!! Φραουλίτσα μας γλύκανες για άλλη μια φορά! Είσαι υπέροχη.
    Σε είδα λίγο στις Ψηφιακές, αλλά σε αυτή τη γιορτή τελικά δεν μπορείς να χορτάσεις κανέναν, γιατί θες να τους δεις όλους! Πήρα τζουρίτσα Φραουλίτσα πάντως!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!