Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Χιονισμένα γλυκά

Με αφορμή την γιορτή της αδερφής μου αλλά και του Ανδρέα, μπήκα στην κουζίνα για γλυκές δημιουργίες. Το κλίμα είναι πια γιορτινό και... καλά τα στολίσματα, αλλά οι γιορτές απαιτούν και γλυκά εδέσματα.
Μιας και μπήκαμε για τα καλά στο χειμώνα, αποφάσισα τα γλυκά μου να είναι χιονισμένα. Δεν ξέρω τι γίνεται στα μέρη σας, αλλά εδώ το κρύο και ο βοριάς έκαναν την εμφάνισή τους και μαζί τους άρχισαν τα πρώτα μπουκώματα! 

Για την Κατερίνα λοιπόν, αποφάσισα να φτιάξω ένα απλό κέικ, το οποίο όμως περιέχυσα με κουβερτούρα κι έπειτα στερέωσα επάνω του μικρά έλατα, που έφτιαξα επίσης από κουβερτούρα.
Έλιωσα την σοκολάτα σε μπεν μαρί, την έβαλα σε ένα σακουλάκι (poly pack) έκοψα την άκρη του και σχημάτισα επάνω σε αντικολλητικό χαρτί μικρά δέντρα. Τα τοποθέτησα στο ψυγείο και όταν πια πάγωσαν, τα κόλλησα επάνω στην λιωμένη κουβερτούρα με την οποία περιέλουσα το κέικ. Έβαλα το γλυκό αμέσως στο ψυγείο, ώστε να παγώσουν και να σταθούν τα δέντρα, γιατί κάποια έπεφταν.


Στο τέλος τα πασπάλισα με άχνη για να τους δώσω μια χιονισμένη όψη.
Και έτσι εύκολα, ένα απλό κέικ μεταμορφώθηκε σε... ελατόδασος.


Για τον Ανδρέα έφτιαξα ένα γλυκό παλιό και πολύ αγαπημένο. Ένα γλυκό που θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια, και που, όταν το έφτιαχνε η μαμά μου, την αγαπούσα λίίίγο παραπάνω. Τόση αδυναμία του έχω!
Εμείς το ονομάζαμε κέικ με ινδοκάρυδο, αλλά τα τελευταία χρόνια διαπίστωσα, ότι αυτά τα βουτηγμένα σε σοκολάτα κομμάτια παντεσπανιού, είναι γνωστά ως lamingtons! 


Το κέρασμα για τους συναδέλφους του Ανδρέα λοιπόν, ήταν αυτές οι λατρεμένες και ζουμερές μπουκιές. Φυσικά υπήρχε επιλογή και για όσους δεν αγαπούν το ινδοκάρυδο: lamingtons βουτηγμένα σε τρούφα - αλλά αυτά δεν ήταν χιονισμένα...


Έτσι για το καλό, ετοίμασα και μια παρτίδα τρουφάκια με σοκολάτα και αμύγδαλα, επίσης χιονισμένα. Αλλά αυτά ήταν απλώς για το "δόντι"!


Κι επειδή άρχισαν οι πρώτες ενοχλήσεις στο λαιμό μου, τα τρουφάκια συνοδεύτηκαν από ζεστό τσάι και όχι από καφέ. Αλλά αυτό που θέλω να σας δείξω, είναι η νέα μου κούπα. Ζωγραφισμένη από την φίλη Όλγα μόνο για εμένα! Και τι θα μπορούσε να κοσμεί την κούπα μου; Φράουλες φυσικά. Δεν είναι σκέτη γλύκα;
Όλγα μου σ΄ευχαριστώ και πάλι!


Στο μεταξύ ο Νοέμβρης πέρασε στο παρελθόν και ο Δεκέμβρης μπήκε κρύος και βροχερός, για να κάνει αισθητή την παρουσία του. Επίσημα χειμώνας λοιπόν και χθες τ΄αγόρια άνοιξαν το πρώτο τους δώρο από το ημερολόγιο, ενώ εμείς ανάψαμε το πρώτο κερί.


Καλό μήνα αγαπημένοι μου φίλοι! 
Σας εύχομαι τον πιο υπέροχο, τον πιο λαμπερό, τον πιο μαγικό Δεκέμβρη!

Litsa

Συμπλήρωση, 3.12.2013

Επειδή εχθές κατέφθασαν βροχή τα μηνύματα για τη συνταγή των lamingtons, σας τη δίνω παρακάτω, ώστε να τη δοκιμάσετε.

Υλικά για το παντεσπάνι:
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ ζάχαρη
4 μέτρια αυγά
8 κουταλιές της σούπας νερό
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
μισό φακελάκι μπέικιν (10 γρ)
μία κάψουλα βανίλιας

Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι ν' αφρατέψουν και ν΄αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε το νερό και το ελαιόλαδο και στο τέλος το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και τη βανίλια. 
Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ταψί (το δικό μου έχει μέγεθος 30x35 εκ.) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30-40 λεπτά (εξαρτάται από το μέγεθος του ταψιού αλλά και τον φούρνο σας).
Μόλις το παντεσπάνι κρυώσει, το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, μεγέθους 4x4 εκ. περίπου.

Υλικά για το σιρόπι σοκολάτας:
150 γρ ζάχαρη
500 ml νερό
250 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
350-400 γρ μαύρη κουβερτούρα (3 πλάκες των 125 γρ)

Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι (στενό και βαθύ) βράζουμε όλα τα υλικά σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πάρει μία βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε 3-4 λεπτά να κρυώσει. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού βουτάμε τα κομμάτια από παντεσπάνι στη σοκολάτα, αλλά προσοχή: μόνο για λίγα δευτερόλεπτα, αλλιώς θα διαλυθούν!!
Έπειτα, τα βουτάμε απ΄όλες τις πλευρές σε ινδοκάρυδο ή τρούφα και τα αφήνουμε επάνω σε αντικολλητικό χαρτί να κρυώσουν.

Καλή επιτυχία!

 Επισκεφθείτε το "Home"  στο facebook

21 σχόλια:

  1. Καλά για το δικό μου ελατόδασος τι να πω...όνειρο! Αλλά αυτά τα lamingtons...τι μου θύμισες βρε κορίτσι!!!! Αχ τι μνήμες μου ξεσήκωσες με ένα γλυκό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα! Καταπληκτικό το ελατόδασος! Πολύ ζηλεύω.
    Και τα υπόλοιπα γλυκά φανταστικά! Με καρύδα ή χωρίς άνετα τα τσάκιζα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι υπέροχα όλα! Την συνταγή γι' αυτό το υπεροχο χιονισμένο γλυκάκι την έχουμε; Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To ελατόδασος θα το φτιάξω!Με ενθουσίασε η ιδέα!
    Καλημέρα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μοναδικα Λιτσακι μου απιστευτο θα κανω και εγω τα δενδρακια στη τουρτα της Σελενας μου περιμενω την διευθυνση σου στο katitimou@gmail.com σε φιλω !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με το καλό και τα επόμενα κεράκια.... πολύ ωραία ιδέα! Τα lamingtons δεν τα ξέρω, και δεν μου αρέσει και η γεύση του ινδοκάρυδου, αλλά το χιονισμένο ελατόδασος, είναι Μούρλια.... Μπράβο Λιτσάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχ, πρωί πρωί κι εσύ και η Κατερίνα ανεβάσατε αυτό το θεϊκό κέικ και έπαθα σοκ! Με εντυπωσιάζεις βρε Λίτσα! Κάθε φορά!
    Όσο για το κέικ με το ινδοκάρυδο μου αρέσει κι εμένα πολύ.. Θα μας δώσεις τη συνταγή; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι όλα τόσο ονειρεμένα.... Το σοκολατοελατοδάσος, σκέτη γλύκα και τα lamingtons, μια γλυκιά παιδική ανάμνηση και δική μου! Καλό Μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλό μήνα Λιτσάκι!! Καμιά συνταγούλα για lamingtons ;;; πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αμαν βρε Λιτσα πια. Μας αφηνεις ετσι χωρις συνταγες με τοσα καλουδια;;;; Θελω κι εγω τη συνταγη απο το γλυκακι με το ινδοκαρυδο και απο τα τρουφακια σου :)

    Τι ωραια ιδεα αυτη με τα 4 κερια, τωρα διαβασα και την αλλη αναρτηση.

    Να χαιρεσαι τον αντρα σου και τον ανηψιο σου και την αδερφη σου για την προηγουμενη εβδομαδα!!!! Και να ετοιμαζεις παντα τοσο ομορφα δωρακια γι'αυτους που αγαπας :)

    Καλη εβδομαδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πόσο όμορφα είναι όλα!! Πραγματικά μας φτιάχνετε τη διάθεση κάθε φορά που σας διαβάζουμε.. Θα θέλαμε και τις συνταγές σας όταν και εάν μπορέσετε για να φτιάξουμε και στο δικό μας σπίτι αυτήν την όμορφη ατμόσφαιρα.. Καλό μήνα να έχετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρόνια τους Πολλά!!
    Καλό μήνα και καλές γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλό μήνα Λίτσα! Υπέροχα τα γλυκά σου! Να είσαι πάντα γερή να φτιάχνεις στους δικούς σου μικρά αριστουργήματα!!! Να τους χαίρεσαι και να σε χαίρονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τέλεια τα ελατάκια! Γλυκαθήκαμε με τις φωτογραφίες και μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φο-Βε-Ρο το ελατοδάσος!!!
    Μα τι μεταμόρφωση του κέικ Θεέ μου!!!
    Μπράβο Λίτσα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οι μεταμορφώσεις των κέικ σου είναι πραγματικά ανεπανάληπτες!
    Υπέροχα και τα υπόλοιπα γλυκάκια νομίζω πως όλοι έμειναν υπέρ του δέοντως ευχαριστημένοι!
    Φιλιά πολλά και να χαίρεσαι τους αγαπημένους σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τι όμορφα που είναι! Λοιπόν κέικ με ινδοκάρυδο το ξέρω κ εγω και μας το έφτιαχνε τακτικά η μαμά μου! <3 Αυτό που έκανες στην Κατερίναι και είδα στην ανάρτησή της το λάτρεψα! Το έχω δει σε ζαχαροπλαστεία, αλλά δεν έχω ψάξει πώς γίνεται. Να σου πω την αλήθεια, νομίζω κάτι δεν καταλαβα καλά στις οδηγίες σου. Θέλω να το δοκιμάσω
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τι υπέροχη κούπα είναι αυτή????Θέλω κι εγώ με το όνομά μου!!!!!
    Όσο για τα κεκάκια έχω να σου πω ότι με ξεσήκωσες να τα φτιάξω γιατί μου άρεσε τρελά η ιδέα να τα βουτάς στην σοκολάτα!Πολλές φορές το βαριόμαστε το κεικ.Αν όμως είναι γύρω γυρω σοκολατένιο?????Μούρλια!!Και να σου πω...πάνω από κάθε κεκάκι θα βάλω κι από ένα σοκολατένιο δεντράκι!!Α πα πα ιδέα που μου ήρθε και είμαι στην δουλειά!!!Αυριο τ'απόγευμα θα τα φτιάξω και θα σε θυμηθώ!
    Φιλιά Λιτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κορίτσια σας ευχαριστώ όλες για τα όμορφα σχόλια! Τη συνταγή για τα lamingtons, τη συμπλήρωσα στο τέλος της ανάρτησης.
    Σας φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τα lamingtons τα λεμε χιονουλες εμείς και τα λατρεύω είναι το.πιο.νόστιμο γλυκό! Και το κέικ σου φαίνεται υπεροχο!
    Παρεμπιπτόντως τα κεράκια της προηγούμενης ανάρτησης πολύ μου αρεσαν! Και το ημερολόγιο φοβερό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!