Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2013

Crumble cake

Οκτώβρης μπήκε και σκέφτηκα να τον υποδεχτούμε με γλυκό. Ένα γλυκό ευκολοφάγωτο, με λίγη ζάχαρη και ολίγον ξινό, που μοιάζει με πίτα και που τρώγεται στο πιτς φιτίλι αν το συνοδεύσεις με μια κούπα αχνιστό και μυρωδάτο καφέ. Κι αν έχεις και παρέα δεν θα μείνει ψίχουλο. Και το λέω, γιατί έτσι είναι και τ' όνομά του. Κέικ ψιχουλωτό, ψιχουλιαστό, κέικ με ψίχουλα... πώς να το πω; Θα το πω crumble cake και τελείωσε. Ένα γλυκό φτιαγμένο με φρούτα εποχής. Δαμάσκηνα!


Δεν θα σας καθυστερήσω άλλο, θα μπω κατευθείαν στο θέμα.

Υλικά:

Περίπου 1 κιλό δαμάσκηνα
500 γρ αλεύρι
250 γρ κρύο βούτυρο (εγώ έβαλα μαργαρίνη)
200 γρ ζάχαρη (και καστανή αν προτιμάτε)
μία πρέζα αλάτι
2 βανιλίνες
τον κρόκο από ένα μέτριο αυγό
μία πρέζα μπέικιν
4 κουταλιές σούπας κρύο νερό
350 γρ μαρμελάδα δαμάσκηνο (εγώ έβαλα φράουλα, δεν είχα δαμάσκηνο)

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα δαμάσκηνα, αφαιρούμε το κουκούτσι και τα κόβουμε σε κομματάκια.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο σε κομματάκια, τη ζάχαρη, το αλάτι, τις βανιλίνες, τον κρόκο, το μπέικιν και το νερό και τα ανακατεύουμε καλά με τον ζυμωτήρα.
Γίνεται και με το χέρι, απλά θέλει περισσότερο χρόνο και δύναμη.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί (περίπου 25x35cm) και απλώνουμε στον πάτο του τα 2/3 της ζύμης. Πατάμε και απλώνουμε με το χέρι τη ζύμη, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα παντού. Ρίχνουμε και αλείφουμε από πάνω την μαρμελάδα. Έπειτα τα κομμένα δαμάσκηνα. Τέλος πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του γλυκού με την υπόλοιπη ζύμη, τρίβοντάς την με το χέρι, ώστε να δημιουργηθούν "ψίχουλα".


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς (αντίσταση) για περίπου 40-45 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και έπειτα το κόβουμε.

Και στο τσακίρ κέφι, χτυπάμε λίγη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και το απολαμβάνουμε δίχως ενοχές!


Τραγανό εξωτερικά, ζουμερό εσωτερικά και γλυκόξινο γενικά, ένα γλυκό φθινοπωρινό, που θα νοστιμίσει το Σαββατοκύριακό σας!


Σας αφήνω, γιατί σήμερα η κουζίνα μου με περιμένει! Έχω να ψήσω πολλά γλυκά... Αλλά αυτά, θα τα πούμε την επόμενη φορά.
Καλημέρα φίλοι μου!
Γλυκιά καλημέρα!


Litsa

Επισκεφθείτε το "Home" στο facebook 

11 σχόλια:

  1. καλημέρα Λίτσα! ομορφιές και μυρωδιές με φρούτα της εποχής, ότι καλύτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. λιγωθηκα η γυναικα πρωινιάτικα!!!!!
    καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αχ..τετοιο κάνει η πεθερά μου με μύρτιλλα.. άλλο πράγμα.. Μια γλυκιά καλημέρα Λιτσάκι!! φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φτου....μολις γυρισα απ'την λαικη!θα ξαναπαω να παρω δαμασκηνα!!!!καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πολύ καλή ιδέα φαίνεται μπαίνει στο πρόγραμμα φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όπως πάντα μας ξεσηκώνεις γλυκά γλυκά!!! Από εικόνα σκίζει και πράγματι σε προκαλεί να το δοκιμάσεις!!!! Καλό μήνα και καλό φθινοπωράκι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μούρλια φαίνεται! Και στο χρώμα και στη γλύκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τέλειο το γλυκό - σαν κεικ - σαν μπισκότο τραγανό απ΄ εξω - σαν ψίχουλο που λες κι εσύ!!
    Ωραίο το έφτιαξες και με μεράκι όπως πάντα.
    Αλήθεια.... τι άλλο θα φτιάξεις που ξεχύθηκες μες την κουζίνα ανυπόμονα???
    Είμαι περίεργη να δω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Α,στο καλό σου!Ξελιγώθηκα μες τα άγρια χαράματα...!!!!
    Πρωί-πρωί πάω για δαμάσκηνα.
    Άντε,και καλή μου επιτυχία!
    Φιλιά,μικρή μου΄!Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και πάνω ακριβώς που έψαχνα μια ανάλογη συνταγή για το σαββατοκύριακο, την βρήκα λαχταριστή, λαχταριστή μπροστά μου! Σ' ευχαριστώ πολύ, πολύ! Καλό φθινόπωρο εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!