Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Σοκολατόπιτα!

Ξέρω, σας υποσχέθηκα ελαφριές συνταγές, αλλά σε αυτήν την σοκολατόπιτα δεν μπόρεσα ν' αντισταθώ και θα καταλάβετε αμέσως γιατί!
Πριν λίγες ημέρες πήγαμε στον φούρνο για ψωμί και ο Φαίδωνας κόλλησε στην βιτρίνα, χαζεύοντας μια σοκολατόπιτα.



"Μαμά την άλλη φορά θέλω ένα τέτοιο γλυκό" μου είπε. Ε, πως να αδιαφορήσω απέναντι σε μια τέτοια επιθυμία, πόσο μάλλον όταν ο Φαίδωνας ζητά εξαιρετικά σπάνια γλυκά από ζαχαροπλαστεία!
Σάββατο λοιπόν, μπήκα στην κουζίνα και ξεκίνησα, αυτήν την φορά δίχως τη βοήθεια των αγοριών, που "ξεδίπλωναν" τις ζωγραφικές τους ικανότητες στο χαρτί!

Η συνταγή απλή, αλλά απαιτεί αρκετά σκεύη.
Σας προειδοποιώ, η σοκολατόπιτα αυτή είναι πραγματικά... σαν πίτα. Δεν είναι ζουμερή, αλλά τραγανή! 

 Υλικά
500γρ κουβερτούρα
160γρ βούτυρο
2 αυγά
100γρ ζάχαρη
μία πρέζα αλάτι
200γρ αλεύρι
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν
50γρ φουντουκόψιχα ή αμυγδαλόψιχα
50γρ κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση
Θα χρειαστούμε δύο μπεν μαρί. Στο ένα λιώνουμε 300γρ κουβερτούρα και 80γρ βούτυρο. Στο άλλο τους δύο κρόκους των αυγών, την ζάχαρη και το υπόλοιπο βούτυρο. Αυτό το μείγμα το χτυπάμε παράλληλα, μέχρι να γίνει μια άσπρη κρέμα. Προσθέτουμε σε αυτό σιγά σιγά την λιωμένη κουβερτούρα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε το αλάτι με τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα με την κουβερτούρα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα. Τέλος, ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και την φουντουκόψιχα και τα ρίχνουμε στο υπόλοιπο μείγμα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με τη σπάτουλα.


Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα (24 εκ διάμετρος) και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά (ανάλογα πόσο τραγανή θέλετε  την σοκολατόπιτα και πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας).
Όταν ψηθεί, την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε να κρυώσει, ενώ παράλληλα ετοιμάζουμε την επικάλυψη. 
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την υπόλοιπη κουβερτούρα και στο τέλος προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά και καλύπτουμε την πίτα. Αφήνουμε να κρυώσει.


Tip: αν προτιμάτε μια πιο ζουμερή εκδοχή, μπορείτε πριν καλύψετε την πίτα, να την σιροπιάσετε.
Για το σιρόπι θα χρειαστείτε 200γρ ζάχαρη και 200ml νερό. Αφήνετε να βράσει για περίπου 3 λεπτά, σιροπιάζετε κι έπειτα καλύπτετε το γλυκό με την κουβερτούρα.


Εγώ, αφού κρύωσε, την κάλυψα με ένα δαντελένιο χάρτινο πετσετάκι και την πασπάλισα με άχνη. Μπορείτε όμως να πασπαλίσετε και με φουντουκόψιχα ή με σκόνη κακάο.


Κι έπειτα κόβουμε ένα κομμάτι, παίρνουμε μια κούπα καφέ και...


...απολαμβάνουμε!!!


Σας εύχομαι μια γλυκιά, γλυκιά εβδομάδα!
Υ.Γ. σας ευχαριστώ πολύ για όλα τα υπέροχα σχόλια και μηνύματα στην προηγούμενη ανάρτηση!

Litsa

Επισκεφθείτε το "Home" στο facebook http://www.facebook.com/pages/Home-is-where-your-story-begins/225452127497286

21 σχόλια:

  1. Καλημέρα Λίτσα!!
    Πως μπορεί κανείς να αντισταθεί στην αχνοκεντημένη σου σοκολατόπιτα! Χαλάλι και οι υποσχέσεις για ελαφρυά γλυκά. Παντού χωρούν οι εξαιρέσεις.

    Η εκδοχή με το σιρόπιασμα νομίζω θα την κάνει αισθητά ποιο ζουμερή. Αμα κάνουμε την αμαρτία να την κάνουμε ολοκληρωμένη!!

    Καλή σου εβδομάδα κοριτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα σοκολατένια!! Δεν το συζητώ, θα τη φτιάξω εντός της εβδομάδας! Μήπως μπορείς να βάλεις pin it να σε φακελώνω στο pinterest;;; Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέλεια, τέλεια...και τα σχέδια και η συνταγή.Όλα κουκλίστικα..όμως κοπελιά..κιλά πως θα χάσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ότι πρέπει είναι η σοκολατόπιτα σαν κέρασμα για την επέτειο των Kapa. Την γλύκα της να έχεις (που την έχεις) κουκΛιτσα μου. Προσπαθώ να χάσω μερικά κιλά και με σκοτώνεις κάθε φορά. Λυπήσου με Λιτσάκι γιατί στην Κρήτη το καλοκαίρι αρχίζει νωρίς! Καλή σου μέρα "κουκΛίτσα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα!!καλε εσυ κεντησες ....φαινεται πολυ λαχταριστη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η διακόσμηση του τέλους με έχει κάνει να χαζεύω τις φωτογραφίες σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχη η σοκολατόπιτά σου! Μου αρέσει πολύ και η τραγανή και η ζουμερή εκδοχή! Και εννοείται ότι η διακόσμηση είναι απίστευτη! Έργο τέχνης!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωχ ωχ ωχ κι αμάν αμάν!
    Είδα τη σοκολατόπιτά σου και έπαθα!
    Νομίζω ότι θα προτιμήσω την πιο ζουμερή εκδοχή! Την έχεις διακοσμήσει φανταστικά μπράβο σου!
    Και μπράβο και στον Φαίδωνα για το εκλεκτό γούστο του!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρώτον, πόσο τέλεια είναι η δαντελωτή διακόσμηση! Δεύτερον, κάνεις ένα βασικό λάθος... Στο τέλος δεν κόβουμε ένα κομμάτι με τον καφέ μας. Αντιθέτως, αρπάζουμε το πιάτο και εξαφανιζόμαστε πριν μας πάρουν χαμπάρι, για να μπορούμε να φάμε όσο θέλουμε με την ησυχία μας!
    Τρίτον, λέω να δοκιμάσω την δική σου εκδοχή, μιας και συνήθως εγώ την φτιάχνω ζουμερή και κολασμένη!...

    Τα φιλιά μου, να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. και το γλυκο και το deco και η φωτο ειναι απιθανα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μμμμ... μια διαφορετική εκδοχή σοκολατόπιτας που φαίνεται ενδιαφέρουσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καταπληκτική και υπέροχο design!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λοιπόν, να σου πω ότι αυτή τη σοκολατόπιτα των ζαχαροπλαστείων που είναι πηγμένη στο σιρόπι και λιγώνεσαι με μια μπουκιά δεν την έχω πολύ σε εκτίμηση. Αυτή που έφτιαξες μου αρέσει χίλιες φορές πιο πολύ! Να'μαι λοιπόν ο σύμμαχος, ναι στην τραγανή σοκολατόπιτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ποτέ δεν λέμε όχι στη σοκολάτα!!!!!!!!!! Μιαμ, μιαμ!!! Υπέροχο το γλυκάκι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μου τρέχουν τα σάλια! Τι μου κάνεις βραδιάτικα και είμαι ψώφια για να την κάνω εδώ και ΤΩΡΑ!! Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γιαμ γιαμ! Ευχαριστούμε για την ιδεα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γειά σου φραουλάκι μου !
    Είμαι ερωτευμένη με τη σοκολάτα και το ξέρεις,
    αυτό που έφτιαξες είναι τόσο προκλητικό που θέλω να το
    δοκιμάσω ! Μπορεί να βάλω και το σιροπάκι που λες, αλλά όχι πολύ, ίσα ίσα να νοτίσει.
    Αλλά και οι φωτογραφίες σου γίνονται κάθε φορά και
    πιο τέλειες :))!! Keep up !! Καλή εβδομάδα γλυκούλα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λιωνω........
    ΚΑι θέλω τοσο πολυ να φαω σοκολάτα τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τέλεια φαίνεται!!!!!Είναι το αγαπημένο μου γλυκό!Έχω ξετρελαθεί με τη δαντελένια εμφάνιση!!!!!!!!!!Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Είδα σοκολατόπιτα και έτρεξε το σάλιο!!!!
    Σούπερ η ιδέα για το ντεκορ!!! Θα στην δανειστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ... ΘΑ ΧΑΡΩ!